Nyiroködéma – komolyabb betegséget jelezhet

Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat, amelyet könnyű beazonosítani az érintettnek is. A hétköznapi életben gyakran egy kézlegyintéssel elintézésre kerül, pedig komoly betegségre is felhívhatja a figyelmet.

“A kardiológiai betegségen kívül lehet az ok vesebetegség, keringési elégtelenség de akár gyógyszer mellékhatás is.

Kardiológiai szempontból mielőbb eldöntendő, hogy a jelenség hátterében  szív-érrendszeri betegség, vagy más betegség áll-e.

A szívelégtelenség (kardiális dekompenzáció) vezető tünete az alsó végtagon megjelenő ödéma, más néven anasarca. Ez csak a járóképes betegeknél jelentkezik, ugyanis a tartósan ágyban fekvő betegeknél a gravitáció miatt az ödéma természetesen a  mélyen fekvő területeken, de nem a bokánál jelentkezik.Ödéma

Ha a jelenség  hátterében nem kardiológiai betegség áll, akkor fontossági sorrendben a következő okok fordulhatnak elő:

  1. vesebetegség,
  2. endokrinológiai betegség és
  3. vénás keringési elégtelenség áll.

vesebetegségről érdemes tudni, hogy összefüggésben lehet a magas vérnyomással.

A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, márpedig mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Ami pedig igazán veszélyes az az, hogy a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. Az összefüggések ismeretéhez tudni kell azt is, hogy a hipertóniához sok esetben társuló balkamra elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás és tipikus, pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz-, lábdagadás, boka ödéma.

Ugyanakkor a kivizsgálás során nem szabad elsiklani az „egyszerűbb” magyarázatok feltérképezése felett sem. Az ödéma kialakulásának ugyanis van még egy fontos és gyakori oka: a gyógyszer mellékhatás.

Leggyakrabban  bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél (kálcium-antagonistáknál) és szteroidoknál látjuk ezt a tünetet. A jelenséget azonban semmiképp sem szabad elhanyagolni, hiszen ha a feszülő érzés mellé bőrpír, erős fájdalom vagy gyulladásos jelenségek társulnak, akkor  vagy egy lokális betegségről és elváltozásról van szó  (például orbánc), vagy egy  régóta fennálló alsó végtagi ödéma ” felülfertőződik” az elvékonyodott bőr miatt, és úgynevezett indurált anasarca alakul ki.

A kivizsgálás minden esetben is a legfontosabb első lépés a megfelelő kezeléshez.” – mondta Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

A teljes cikk a weborvos.hu-n itt érhető el.

A témával foglalkozó, induló nyirokmasszázs tanfolyamokhoz klikk ide:

Nyirokmasszázs, nyirokdrenázs tanfolyam

error: A tartalom védett!!